top of page

Despre cafea...

  • iulikmihai
  • 1 mai 2015
  • 2 min de citit

cafea-boabe-1_b3d471e02203ad.jpg

Binecunoscuta 'cafea' este o băutură preparată din boabe de cafea, măcinate și prăjite în prealabil. Deși foarte multe persoane consideră că, prin consumul de cafea, starea de sănătate este grav afectată, nu trebuie să ignorăm, totuși, efectele benefice ale acesteia.

Dintre acestea, cele mai evidente sunt efectele pe termen scurt ale cafelei asupra organismului: cafeaua ne ajută să gândim mai rapid și mai clar, alungând stările de somnolență și oboseală. De asemenea, a fost demonstrat științific faptul că, dacă un individ bea o cantitate moderată de cafea, ceea ce înseamnă una sau două cești pe zi, acest lucru nu poate fi decât benefic pentru organismul său, deoarece ajută la reducerea riscului de apariție a cancerului de colon, litiazei biliare, cirozei, maladiei Parkinson, previne apariția astmului sau a diabetului. Alături de fructe și legume, cafeaua conține cantități importante de antioxidanți, substanțe care pot preveni efectele dăunătoare ale oxidării la nivelul țesuturilor organismului, ajutându-l să se protejeze împotriva distrugerii celulare și reducând riscurile instalării anumitor tipuri de cancer.

Cafeaua poate fi folosită nu numai ca băutură, ci este recomandată și pentru uz extern, împotriva mirosurilor neplăcute lăsate de usturoi, ceapă sau pește pe mâini. Se masează palmele cu zaț de cafea, pe care apoi îl îndepărtăm prin clătire cu apă călduță. De asemenea, cafeaua este folosită și pentru păstrarea strălucirii părului și a pielii, prin aplicarea unei măști naturale din cafea.


Etimologie

Nu este cunoscută cu exactitate etimologia cuvântului 'cafea', dar există o serie de asemănări fonetice cu echivalenții săi europeni. În italiană se numește — 'caffe', în franceză — 'caffé' și în germană — 'kaffee'. Una dintre ipoteze ar fi că provine din cuvântul 'kaffa', care denumește provincia etiopiană unde a apărut cafeaua. O altă ipoteză, însă, susține că acest cuvânt provine din arabescul 'quahwek', care înseamnă 'stimulant'.

cafea-boabe1.jpg

Origine

Boabele de cafea sunt culese din arborii de cafea, care cresc în regiunile tropicale și subtropicale, unde plouă abundent, zona principală de cultură fiind situată de o parte și de alta a ecuatorului, la altitudini între 200 și 1200 de metri, rareori la 2000 de metri. Cafeaua recoltată la o astfel de altitudine este, în mod simbolic, denumită 'High Grown' (cafea de altitudine) și este de foarte bună calitate.

Arborele de cafea este tot timpul verde și are forma unui con, cu ramuri flexibile și rădăcini superficiale. Frunzele sunt verzi, lucioase și ating o lungime de maximum 20 cm, iar florile sunt albe, cresc sub formă de ciorchine și emană un miros puternic, asemănător celui de iasomie sau de portocal. Arborele de cafea poate înflori, la fel ca și portocalul, tot timpul anului, dar înfloritul principal se desfășoară pe o perioadă de câteva luni. Florile se ofilesc în doar câteva ore. Ceea ce este caracteristic la arborele de cafea este faptul că, în toate sezoanele, este plin cu flori și cu fructe verzi, crude sau coapte, culoarea acestora trecând de la verde la galben, apoi la roșu deschis și la roșu-purpuriu, când ajung la maturitate.

( sursa: documentar Agerpress)

 
 
 

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Giulia's  coffee

© 2023 by Giulia's Coffee. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Social Icon
bottom of page